miercuri, 20 mai 2009

Cainii si spatiile verzi

Legat de Politia Comunitara si alergatura lor dupa cei cu animale pt a-i amenda. Este vital ca in aceste situatii sa se cunoasca legislatia in vigoare:

Potrivit HOTĂRÂRII 243 din 20/10/2005, privind păstrarea curăţeniei Municipiului Bucureşti de către posesorii de animale de companie, “Art. 1 Se interzice plimbarea pe domeniul public a câinilor de companie, fără ca proprietarul acestuia să dispună de materiale necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea dejectelor fiziologice, respectiv excrementele - deci ai voie sa te plimbi cu el pe unde vrei, chiar si pe iarba!! daca e in lesa si ai punga
Art. 2 Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti are obligaţia de a pune la dispoziţie, în parcurile pe care le are în administraţie, spaţii bine dimensionate, amenajate corespunzător (dale de beton sau gazon, pentru a evita producerea noroiului în zilele ploioase) unde proprietarii de animale de companie să aibă posibilitatea de a-şi plimba animalele. - din moment ce ei nu si-au respectat atributiile, te poti plimba in voie!!
1. Aceeaşi obligaţie revine şi administraţiilor domeniului public din sectoarele 1 - 6 pentru parcurile aflate în administrarea lor.2. De asemenea trebuie efectuată dezinfecţia şi spălarea spaţiilor amenajate în cadrul parcurilor, cel puţin o dată pe lună de către personalul din cadrul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.
Art. 3 Se interzice plimbarea câinilor de companie prin parcuri şi grădini fără lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi fără botniţă, unde proprietarul animalului de companie trebuie să păstreze curăţenia.” - atat!!

Mai mult, semnele infipte in toate parcurile si pancardele cu interzis accesul cu caini sunt un abuz, o discrimiare. Nu au nici o baza legala! Nu sunt nicaieri in lege specificate locurile/parcurile in care ai voie sau nu ai voie. Trebuie doar sa dai dovada de bun simt!

Mai mult:

Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane

Art. 1 Prezenta lege reglementeaza administrarea spatiilor verzi, obiectiv de interes public, in vederea asigurarii calitatii factorilor de mediu si starii de sanatate a populatiei.

Art. 2 In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie: a) spatiu verde - zona verde in cadrul oraselor si municipiilor, definita ca o retea mozaicata sau un sistem de ecosisteme seminaturale, al carei specific este determinat de vegetatie (lemnoasa, arborescenta, arbustiva, floricola si erbacee); b) parc - spatiul verde, cu suprafata de minimum un hectar, format dintr-un cadru vegetal specific si din zone construite, cuprinzând dotari si echipari destinate activitatilor cultural-educative, sportive sau recreative pentru populatie; c) scuar - spatiul verde, cu suprafata mai mica de un hectar, amplasat in cadrul ansamblurilor de locuit, in jurul unor dotari publice, in incintele unitatilor economice, social-culturale, de invatamânt, amenajarilor sportive, de agrement pentru copii si tineret sau in alte locatii; d) aliniament plantat - plantatiile pe spatiul verde cu rol estetic de protectie, de ameliorare a climatului si calitatii aerului, amplasate in lungul cailor de circulatie sau al cursurilor de apa.

Art. 3 Spatiile verzi se compun din urmatoarele tipuri de terenuri din zonele urbane: a) parcuri; b) scuaruri; c) aliniamente plantate in lungul bulevardelor si strazilor; d) terenuri libere, neproductive din intravilan: mlastini, stâncarii, pante, terenuri afectate de alunecari, saraturi care pot fi amenajate cu plantatii.

Art. 6 Statul recunoaste dreptul fiecarei persoane fizice la un mediu sanatos, accesul liber pentru recreere in spatiile verzi proprietate publica, dreptul de a contribui la amenajarea spatiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori si arbusti, in conditiile respectarii prevederilor legale in vigoare.

Art. 7 Pentru protectia si conservarea spatiilor verzi, persoanele fizice au urmatoarele obligatii: a) sa nu arunce niciun fel de deseuri pe teritoriul spatiilor verzi; b) sa respecte regulile de aparare impotriva incendiilor pe spatiile verzi; c) sa nu produca taieri neautorizate sau vatamari ale arborilor si arbustilor, deteriorari ale aranjamentelor florale si ale gazonului, distrugeri ale musuroaielor naturale, cuiburilor de pasari si adaposturilor de animale, ale constructiilor si instalatiilor utilitare si ornamentale existente pe spatiile verzi; d) sa nu ocupe cu constructii provizorii sau permanente zonele inventariate ca spatii verzi - asta nu avem voie sa facem, nu sa nu plimbam cainii!!

Asa ca, daca ii ei mai tare cu legea in mana (lege pe care cu siguranta nu o cunosc) nu vor mai avea atata tupeu!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu